T27 Spuitblok tilhulpmiddel

Soort werk: 
Spuiten-doseren
Knelpunten: 

Tillen

Type oplossing: 
Technisch
Oplossing voor: 

Het vervangen van een spuitblok (35 - 50 kg). 

Beschrijving: 

Het spuitblok waarmee de chocolade op de band wordt gebracht is zwaar (tot 50 kg afhankelijk van de uitvoering). Voor onderhoud of schoonmaken moet het spuitblok verwijderd worden uit de machine. Vaak is de bereikbaarheid van het blok slecht. Een standaard oplossing door middel van hijsen is daardoor niet mogelijk. In sommige bedrijven is er een aangepast hulpmiddel ontwikkeld dat in / over de machine gereden kan worden en waarmee het blok net voldoende gelift kan worden. Het hulpmiddel staat op wielen zodat het spuitblok voorzichtig uit de machine gereden kan worden. 

Uitvoeringsvormen

  • Tijdens het reinigen van het spuitblok blijft het aan de kar / het tilhulpmiddel bevestigd. Het hulpmiddel is zodanig uitgevoerd dat het spuitblok ook om zijn as kan draaien. 
  • Ook voor diverse andere zware elementen is het mogelijk aangepaste hulpmiddelen te ontwikkelen. Op de foto is een speciale takel voor het verplaatsen van rollen te zien. Eenzelfde soort hulpmiddel is te maken voor de gietpomp in het snoep. 

Prijsindicatie: Onbekend. 

Leverancier: Dotec, Dalmec. 

Beoogde effecten
Arbo / ergonomie effect: 

Handmatig zeer zwaar tillen in ongunstige werkhoudingen, vaak met meerdere mensen tegelijk wordt voorkomen. Het begeleiden van de opgehesen last is vaak nog wel belastend. 

Efficiency effect: 

De werksnelheid blijft ongeveer gelijk met of zonder tilhulpmiddel. 

Bijkomstige arbo-risico's: 

Het afknellen van handen / vingers blijft een risico. 

Voordelen: 

Bij handmatig tillen van zeer zware elementen is het risico op schade heel groot. Bij het gebruik van een hulpmiddel wordt dit soort schade beperkt. 

Nadelen: 

geen

Implementatie
Invoeringstermijn: 

Binnen enkele maanden. 

Kosten: 

Prijsindicatie: enkele duizenden euro’s, meestal eigen interne ontwikkeling. 

Gebruiks/variabele lasten: 

Alle hijsmiddelen moeten periodiek gekeurd worden. 

Bijkomende kosten: 

geen

Reactie toevoegen